آشنایی با انواع پمپ آب
پمپ (PUMP) وسیلهای مکانیکی برای انتقال مایعات است که با افزایش فشار جریان آن، امکان جابجایی را به ارتفاعی بالاتر (با افزایش هد) یا حتی پایین دست (معمولاً حوضچه یا مخزن) فراهم میآورد. پمپ کاربردهای فراوانی در صنعت و حتی در وسایل نقلیه دارد. مانند پمپ بنزین یا پمپ آب خودرو تا پمپ های بزرگ برای پر کردن حوضچههای تعمیر کشتی.
به طور کلی پمپ به دستگاهی گفته میشود که انرژی مکانیکی را از یک منبع خارجی گرفته و به سیالی که از آن عبور میکند، انتقال دهد. در نتیجه، انرژی سیال پس از خروج از این دستگاه (پمپ) افزایش مییابد. در پمپها تغییرات انرژی سیال همواره به صورت تغییر فشار سیال مشاهده میگردد. از پمپها برای انتقال سیال به یک ارتفاع معین و یا جابجایی آن در یک سیستم لوله کشی و یا هیدرولیک استفاده مینمایند. به عبارت کلی تر، پمپ دستگاهی است که سیالات غیرقابل تراکم را از یک نقطه به نقطهای دیگر جابجا مینماید.
انواع پمپ آب
انواع پمپ آب را بر پایه ویژگیهای گوناگون طبقهبندی می گردند. در یکی از رایجترین این طبقهبندیها، برپایه نحوه انتقال انرژی از پمپ به سیال، پمپ ها به دودسته تقسیم میشوند:
پمپهای دینامیکی: در این پمپ ها انتقال انرژی به سیال به طور دایمی است. انواع پمپ های دینامیکی عبارت اند از:
گریز از مرکز (Centrifugal)
جریان محوری (Axial)
پمپهای جابجایی مثبت: در این پمپ ها انتقال انرژی به سیال به صورت متناوب یا دوره ای صورت میپذیرد. انواع پمپ های جابجایی مثبت عبارت اند از:
رفت و برگشتی (Reciprocating)
دوار (Rotary)
تقسیمبندی انواع پمپ آب دینامیکی
پمپ آب گریز از مرکز
یک پمپ آب گریز از مرکز بر اساس تبدیل انرژی جنبشی یک سیال جاری به فشار ایستا کار میکند. این نحوه عمل بوسیله قانون برنولی توصیف میشود. قاعده عملکرد پمپ گریز از مرکز را میتوان با ملاحظه تأثیر تکان دادن یک سطل آب بر روی یک مسیر دایرهای شکل توسط یک طناب، نشان داد. نیرویی که آب را به کف سطل فشار میدهد، نیروی گریز از مرکز است. اگر یک سوراخ در کف سطل تعبیه شود، آب از طریق این سوراخ جریان مییابد. از این گذشته اگر یک لوله ورودی در بالای سطل تعبیه شود، جریان آب به بیرون سوراخ منجر به تولید یک خلاء موضعی در داخل سطل خواهد شد. این خلاء آب را از یک منبع در سمت دیگر لوله ورودی به داخل سطل خواهد کشید. بدین روش یک جریان پیوسته از منبع و به بیرون سطل بوجود میآید.
در رابطه با پمپ آب گریز از مرکز، سطل و سرپوش آن متناظر با قاب پمپ آب، سوراخ و لوله ورودی متناظر با ورودی و خروجی آن است و طناب و بازو متناظر کار پروانه را انجام میدهد.
پمپ آب گریز از مرکز پمپی است که از یک پروانه گردان به منظور افزودن فشار یک سیال استفاده مینماید. پمپ های گریز از مرکز عموماً برای جابجا کردن سیال از طریق یک سیستم لوله کشی کاربرد دارد. سیال در امتداد یا نزدیک محور چرخان وارد پروانه پمپ آب گشته و بوسیله این پروانه شتاب میگیرد و به سرعت به سمت بیرون و به داخل یک پخش کننده یا محفظه حلزونی جریان مییابد که از آنجا به درون سیستم لوله کشی پائین جریان خارج میگردد.
تیغههای روی پروانه بطور تصاعدی از مرکز پروانه پهن میشوند که سرعت را کاهش داده و فشار را افزایش میدهند. این امکان به پمپ آب گریز از مرکز اجازه میدهد تا جریانهای پیوسته با فشار بالا ایجاد نماید.
پمپ آب سانتریفوژ دارای یک محفظه است که حلزونی شکل بوده و پوسته یا کیسینگ نامیده میشود و درون آن یک یا چند چرخ قرار دارد که روی یک محور (شفت) نصب شدهاند. هر چرخ مجهز به تعدادی پره میباشد. انتقال انرژی به سیال در این قسمت انجام میشود. برای اینکه از محل خروج شفت از کیسینگ پمپ آب سیالی خارج نشود و اصطلاحاً نشتی به خارج نداشته باشیم از ابزاری به نام مکانیکال سیل استفاده شده است. نکته بسیار مهم در مورد این نوع پمپ آبها، هواگیری یا پرایم کردن پمپ آب پیش از روشن کردن آنها میباشد. بدین معنی که پس از پر شدن خط پمپ آب و اطمینان از ورود سیال به داخل پمپ آب، باید از خروج کامل هوا یا گاز حبس شده در داخل پمپ آب نیز اطمینان حاصل نمود. از این نوع پمپ آب ها در ابعاد و اندازههای مختلف برای مصارف گوناگون ساخته میشوند.
دستهبندی انواع پمپ آب گریز از مرکز
پمپهای گریز از مرکز را میتوان به چند صورت دستهبندی نمود. یک شیوه دستهبندی، بر پایه جریانی است که بوجود میآورند. در این شیوه پمپ آب گریز از مرکز به سه دسته تقسیم میشوند:
- پمپ جریان شعاعی: در این پمپها فشار سیال تنها با اعمال نیروی گریز از مرکز افزایش مییابد. پمپهای این دسته، با یک سری پروانههای ورودی دارای سرعت مخصوص کمتر از ۴۲۰۰ و با دو سری پروانههای مکشی دارای سرعت مخصوص کمتر از ۶۰۰۰ هستند. در این پمپها سیال به طور معمول از طریق توپی وارد پروانه شده و به صورت شعاعی به محیط جریان مییابد.
- پمپ جریان مختلط: در این پمپ ها فشار تا حدودی با اعمال نیروی گریز از مرکز و تا حدودی نیز با اعمال نیروی بالابری (lift) که از جانب تیغهها اعمال میشود افزایش مییابد. این دسته از پمپ ها دارای یک سری پروانه ورودی با جریان خروجی محوری هستند و تخلیه در راستاهای محوری و شعاعی انجام میشود. پمپ های این دسته به صورت معمول دارای سرعت مخصوص مابین ۴۲۰۰ تا ۹۰۰۰ هستند.
- پمپ جریان محوری: پمپ های این دسته که گاه پمپهای ملخی هم نامیده میشوند بیشترین افزایش فشار سیال را از طریق اعمال پروانهها و یا عملیات بالابری تیغهها اعمال میکند. این گروه یک سری پروانه ورودی به همراه جریان ورودی محوری و خروجی تقریباً محوری دارند. پمپ های این گروه غالباً دارای سرعت مخصوصهایی بیش از ۹۰۰۰ هستند. در حالت کلی از پمپ های جریان محوری هنگامی که تولید دبی لازم باشد استفاده میکنند و از پمپ های جریان شعاعی به منظور افزایش فشار سود میبرند.
گروه بازرگانی مستر، این محصول را با قیمت مناسب در اختیار مشتریان قرار می دهد. برای اطلاع از مشخصات و قیمت محصول اینجا کلیک کنید.